Melodonnat
 1994 - 1999

2000 - 2004

2005 - 2009

2010 - 2017
 

Keväällä 1994 innokkaat, laulamista rakastavat naiset Riitta-Liisa Rydenfelt, Tarja Vanhala, Kristiina Pirinen-Alajoki ja Heli Suopajärvi kokoontuivat tarkoituksenaan perustaa Tornioon naiskuoro, joka tekee laulamisesta ilmeikästä esiintymistä.

Ajatuksesta siirryttiin tekoihin. Monille entisille Tornion nuorisokuorolaisille, joiden tiedettiin kaipaavan jatkopaikkaa laulamiselle, lähetettiin kirjalliset kutsut. Mukaan kutsuttiin myös monia muita laulutaitoisia, aikuisia naisia. Järjestäytymiskokous pidettiin vielä saman vuoden kesäkuussa, ja paikalla oli kuoronjohtaja Tarja Vanhalan lisäksi 24 laulajaa. Sen jälkeen kuoron jäsenmäärä on vaihdellut – välillä laulettiin jopa alle 20 naisen voimin. Nykyisin kuoron vahvuus on 30 laulajaa.

Nimekseen kuoro päätti ottaa Melodonnat, ja perustettiin myös Melodonnat ry. Sirkku Kesti suunnitteli Melodonnille logon.

Harjoitukset aloitettiin 17.8.1994, ja ensimmäinen työn alle otettu laulu oli Aulis Sallisen "Kansanlaulun tapaan". Tuosta päivästä lähtien kuoron toiminta on ollut säännöllistä. Harjoituksia pidetään kerran viikossa 2,5 tuntia kerrallaan. Jos kuoronjohtaja ei jostain syystä pääse paikalle, ottavat stemmavastaavat johdon käsiinsä.  

Melodonnat esiintyi ensimmäisen kerran syksyllä 1994, ja heti seuraavana keväänä pidettiin kevätkonsertti yhdessä Tornion Mieskuoron kanssa.

Syksyllä 1995 Sulasolin järjestämänä Laulun ja soiton päivänä pidettiin Rovaniemellä Gustav Ernesaksin muistokonsertti, johon Melodonnat osallistui. Paikalla oli yli 300 laulajaa.

Melodonnat hyväksyttiin Sulasolin ja naiskuoroliiton jäseneksi 7.10.1996.

Vuonna 1996 Tornion kaupunki vietti 375-vuotispäiväänsä. Melodonnat esiintyi juhlassa nuorisokuoro Selestinan kanssa. Esitettävä teos oli Emil Vakkilaisen säveltämä Kevätkantaatti.

Vuonna 1997 oli hengellisen musiikin konsertin vuoro. Tätä konserttia esitettiin Tornion lisäksi Ylitorniolla, Tervolassa ja Haaparannalla. Syksyllä saimme laulaa ekumeenisessa kuorokonsertissa yhdessä ortodoksisen Melodos-kuoron kanssa.

Keväällä 1998 aloitettiin teemalliset konsertit. Ensimmäinen teema oli oikeutetusti ”Naisen elämää – kissa vieköön”. Konsertissa oli mukana myös bändi ja keminmaalaisen tanssiseura Aidan tanssijoita. Konserttia esitettiin Tornion lisäksi myös Kemissä.

Samana vuonna kuoron viisi nuorta laulajaa sai osallistua Unkarin Szekszardissa pidettyyn festivaaliin, jonne oli kutsuttu noin 80 nuorta laulajaa eri EU-maista. Koko kuoro oli mukana Levillä Sulasolin Lapin piirin järjestämillä Laule-Levi syyspäivillä, mistä toimme mukanamme kvartettikilpailun voiton.

Vuoden 1999 konsertissa juhlimme kuoromme 5-vuotista taivalta. Teemana oli kuvia naisvuosikymmeniltä, ja konsertti sai nimekseen ”Kuta hullut huutelemma”. Kemiläiset ja ylitorniolaiset pääsivät myös nauttimaan esityksestämme.

Keväällä 1999 nauhoitettiin Alatornion kirkossa hengellistä kuoromusiikkia Yleisradiolle. Vuoden loppupuolella Sulasolin Lapin piiri järjesti Rovaniemellä ilmaisutaidon kurssin. Kouluttajana toimi Mari Koistinen.  

Huhtikuussa 2000 osallistuimme Helsingissä pidettyyn Kuorokohaukseen. Saimme kunnian laulaa Itämeren kevät -tapahtuman avajaiskonsertissa ”Perämereltä Suomenlahdelle” yhdessä helsinkiläisen Koiton kuoron kanssa. Matkalta jäi mukavia muistoja monista hyvistä kuoroista ja mitä kummallisimmista esiintymispaikoista.

Helsingin matkan jälkeen konsertoimme Selestinan kanssa hengellisen musiikin merkeissä. Konsertin ”Salutamus Cantando” esiintymispaikkoina olivat Alatornion kirkko ja Kemin kirkko.

Moni kakku päältä kaunis” oli nimeltään vuoden 2001 konserttimme, joka toteutettiin yhdessä Tornion Mieskuoron kanssa. Tässä konsertissa sai ensiesityksensä myös Donnien uudelleen sanoittama Ernst Tochin sävellys Geographical Fugue. Teos ristittiin Tornio-fuugaksi.

Tornion Mieskuoro vietti 50-vuotissyntymäpäiviään juhlakonsertin merkeissä vuonna 2001, ja mekin veimme heille oman laulullisen tervehdyksemme.

Kahvikonsertissa ”Sateen helmiä, laulun pisaroita” vuonna 2002 teemana oli vesi. Konserttipaikkana oli Aineen taidemuseon sali ja kahvila.

Keväällä 2004 oli taas juhlan aika: takana oli kymmenen vuotta ihanaa Melodonnien yhdessäoloa. Sitä juhlimme ”Värejä”–konsertissa. Ohjelmistollamme halusimme välittää yleisölle, että musiikin voi kokea myös väreinä. Tässä apuna olivat tietysti lavastus ja valot. Jopa käsiohjelman sai valita neljästä eri värivaihtoehdosta. Kuoron kymmenvuotisjuhlissa esiteltiin myös kuorolaisen kunniamerkki, hopeinen rintakoru.

Juhlamme jatkui Vaasan kuorofestivaaleilla. Upeita, osaavia esiintyjiä oli todella ilo kuunnella ja katsella. Annoimme toki myös oman osaamisemme näkyä ja kuulua.

Lokakuussa 2004 lauloimme kaksi Eero Hulkon säveltämää laulua ”Ei kiirettä minnekään – lauluja Lapista” -cd:lle.  

Vuonna 2005 oli jälleen hengellisen musiikin vuoro. Konsertti ”Musiikillisia sirpaleita, hengellisiä hetkiä” sai loistavan vastaanoton niin Torniossa kuin Haukiputaalla, Oulussa, Keminmaassa ja Pellossakin. Tammikuussa 2006 esitimme hengellisen musiikin konsertin vielä uudelleen Alatornion kirkossa. Tämän jälkeen konsertti olikin valmis siirrettäväksi cd-levylle myös suuremman yleisön kuultavaksi. Yhteistyö äänittäjä Jouko Aheran kanssa sujui hyvin, ja yhden talvisen viikonlopun aikana tehty työ oli kuultavissa keväällä 2006.

Keväällä 2006 valmistimme jälleen teemallisen konsertin. "Rakkauttako?"-konsertissa musiikki sai seurakseen myös runoja. Säestäjänämme oli Men in Black -orkesteri, ja konsertti esitettiin keväällä Tornion Joentalolla sekä vielä syksyllä Torniossa ja Kemissä. Syyskauden päätteeksi pidimme joulukonsertit Alatornion kirkossa sekä Keminmaan kirkossa.

Vuoden 2007 kohokohta oli kuoron matka Englantiin huhti-toukokuun vaihteessa. Vierailimme Devizesissa, missä konsertoimme ohjelmistonamme suomalaista ja kansainvälistä musiikkia. Konsertille tarjosi puitteet keskiaikainen St. Mary's Church. Paluumatkalla vietimme vauhdikkaan vuorokauden aurinkoisessa Lontoossa. Kotiin palattuamme esitimme samansisältöisen konsertin myös torniolaiselle yleisölle.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi syksyn 2007 konserttimme teemana oli Suomi ja suomalaisuus. Konsertti kantoi nimeä "Läpi Suomen koko vuoden", ja se esitettiin tuttuun tapaan Kemissä ja Torniossa. Joulun tunnelmiin pääsimme vieraillessamme Selestinan joulukonsertissa.

Maaliskuussa 2008 pääsimme jälleen kuoromatkalle: tällä kertaa tiemme vei pohjoiseen. Konsertoimme Ylläksellä Pyhän Laurin kappelissa ja Levillä Marian kappelissa. "Hanget soi!" -konsertti sai mainittujen lisäksi esitykset maalis-huhtikuussa Torniossa, Keminmaassa sekä Karungissa, ja syksyllä sitä esitettiin vielä Alatornion kirkossa sekä Pellon kirkossa – tosin nimellä "Iltamusiikkia".

Joulukuussa 2008 oli jälleen joulukonsertin vuoro. "Kaiken maailman joululauluja" -konsertti vei meitä ja Tornion Mieskuoroa maailman ympäri jouluisissa tunnelmissa.

Keväällä 2009 Melodonnat täytti 15 vuotta. Juhlakonserttimme teemana oli naisen elämä, sen arki ja juhla, ilot ja surut. "AikaNainen"-konsertin kokonaisuutta oli mukana laatimassa teatterin ammattilainen, näyttelijä-ohjaaja Sirke Lääkkölä, ja kuoroa säesti Men in Black -yhtye. "AikaNainen" päästettiin irti keväällä Keminmaassa ja Torniossa, ja jälleen syksyllä Torniossa ja Kemissä. Kauempanakin "AikaNaista" esitettiin: lokakuussa 2009 Melodonnat vieraili ensimmäistä kertaa Kemijärvellä. ( Pohjolan Sanomien arvostelu konsertista )

Toukokuussa 2009 teimme rennon virkistäytymismatkan Ouluun. Tällä matkalla emme itse esiintyneet vaan nautimme täysin siemauksin katsomon puolella – ohjelmassa oli Oulun kaupunginteatterin West Side Story sekä lauluyhtye The King's Singersin konsertti.

2010

Huhtikuussa 2010 matkasimme Leville Leksan soittoon. Tapahtuma järjestettiin tuolloin ensimmäistä kertaa, ja Lapin kevätauringosta nauttien saimme esiintyä useammassakin kohteessa ja lopuksi vielä upeassa päätöskonsertissa. Jatkossa tämä tapahtuma vakiinnutti nimekseen Levin Kevätsoitot.

Jokavuotinen perinteinen kevätkonserttimme sai v. 2010 nimekseen ”Ruohonjuuritasolla”. Toukokuisena viikonloppuna kukkia ja mehiläisiä täynnä oleva ohjelmistomme raikui Torniossa ja Kemissä. Säestäjänä toimi harmonikkataiteilija Niko Mäenalanen. Ruohonjuuritasolle palasimme vielä syksyllä sekä Torniossa että Kemissä.

Ylläs Acappellas, tuo upea kuorotapahtuma Ylläksen maisemissa starttasi syyskuussa satojen laulajien voimin. Konsertoimme yhdessä kamarikuoro Arioksen kanssa ravintola Saagassa ja lisäksi lauluamme kuultiin muissakin Iso-Ylläksen kohteissa.

Jouluksi torniolaiset kuorot, kamarikuoro Arios, Selestina, Tornion mieskuoro ja Melodonnat, yhdistivät voimansa ja niin syntyi ”Yhdessä jouluun” – konsertti. Alatornion kirkossa pidetty konsertti johdatteli niin kuulijat kuin laulajatkin joulun tunnelmiin.

2011

Barokki vei sydämemme, kun kuoronjohtajamme Tarja kokosi kevääksi 2011 upean kokonaisuuden barokkimusiikin helmistä. Konserttia esitettiin yhdessä kamarikuoro Arioksen ja ammattimuusikoista koostuvan Ensemble Nylandian kanssa Alatornion, Keminmaan ja Ylitornion kirkoissa.

Syksyllä meitä kutsui taas Ylläs ja Ylläs Acappellas. Tapahtumassa kuultiin jälleen monia upeita kuoroja ja loistavia esityksiä sekä solmittiin uusia tuttavuuksia.

Jouluun laskeuduimme edellisen vuoden tapaan yhdessä Arioksen, Selestinan ja Tornion mieskuoron kanssa..

2012

”Tuule tuuli” – konsertin merellisistä lauluista kokosimme kevätkonserttimme lisäksi kaksi pienempää kokonaisuutta. Kemin työväen mieskuoron kanssa esitetty ”Tähdet meren yllä” keräsi Kemin taidemuseon salin täyteen kuulijoita. ”Lauluja mereltä” – konsertti sai niinikään upean vastaanoton Torniossa Aineen taidemuseolla.

Syksyn 2012 laulukauden aloitimme poikkeuksellisella tavalla. Taiteellisen johtajamme Tarja Vanhalan viettäessä ”välivuotta” toimimme stemmavastaavien ohjauksessa. Tiina Virtanen, Leena Kelloniemi, Eeva-Liisa Paananen ja Tiina Patokoski luotsasivat kuoroamme taidolla eteenpäin. Pääpaino oli ahkeralla stemmatyöskentelyllä. Tarja osallistui yhteisharjoituksiin ja esiintymisiin.

Syyskuulle jo vakiintunut Ylläs Acappellas-tapahtuma vei meidätkin taas jälleen kerran jylhiin tunturimaisemiin.

Tuomas Lampela, jonka kuorosovituksia olemme saaneet ylpeinä esittää, vietti 30-vuotis taiteilijajuhlaansa Tornion musiikkitalolla marraskuussa. Juhlakonsertissa onnittelimme Tuomasta laulamalla hänen Melodonnille sovittamiaan lauluja.

2013

Taiteellisen johtajan viettäessä vapaataan jäi perinteinen kevätkonserttimme järjestämättä v. 2013. Sen sijaan esiinnyimme ahkerasti muissa tilaisuuksissa, joista tässä mainittakoon Iso siika – tapahtuman lähtölaukaus heinäkuussa Tornion Pikisaaressa.

Syksyllä saimme Tarja Vanhalan takaisin joukkoomme ja mikäpä sen vauhdikkaampi aloitus voisi ollakaan, kuin Ylläs Acappellas. Lisäksi lokakuussa Torniossa järjestetty Sulasolin Laulun ja soiton päivä oli mahtava kokemus. Taiteilijaproferssori Kari Väänänen toi päivään värikkään lisän kouluttamalla osallistujia ilmaisutaidon saloihin.

Joulukonsertti järjestettiin jälleen yhteiskonserttina muiden torniolaisten kuorojen kanssa.

2014

Kevättalvella konsertoimme ensin helmikuussa Haukiputaan mieskuoron ja sitten maaliskuussa Kemin Työväen Mieskuoron kanssa. Toukokuun alkupuolella matkustimme Turkuun pohjoismaisille naiskuoropäiville, missä saimme paitsi esiintyä omana kuoronamme myös kuulla Levelelevenin (Real Group + Rajaton) upean konsertin ja osallistua sitten Levelelevenin laulajien vetämiin laulupajoihin.

Tornio-viikon pääjuhlan 12.5. jälkeen oli aika keskittyä vuoden kohokohtaan eli Melodonnien 20-vuotisjuhlakonserttiin. Tornion Joentalon sali oli täynnä kuulijoita, joille olimme valikoineet lempikappaleitamme kuoron koko ohjelmistosta. Kaikki kuorolaiset saivat lopuksi rintaansa vanhoista kuoropuvuista ommellut kunniamerkit.

Kesän jälkeen laulu kajahti Kemin kuoromaratonissa elokuun yhdeksäntenä. Syyskuussa oli jälleen vuorossa pohjoisen mittavin kuorotapahtuma Ylläs Acappellas. Yhteistyömme mieskuorojen kanssa jatkui, kun konsertoimme syyskuun lopulla Torniossa Tornion mieskuoron kanssa ja lokakuussa Kemissä Kemin Työväen Mieskuoron kanssa.

Itsenäisyyspäivän tienoilla saimme esiintyä Tornion Torandassa rakastetun Katri Helenan tähdittämässä illassa. Samassa tilaisuudessa esiintyivät myös Kamarikuoro Arios sekä Tornion Mieskuoro, joiden kanssa myös tunnelmoimme yhteisessä joulukonsertissa Alatornion kirkossa.

2015

Talven mittaan kokosimme hengellisten laulujen konserttia yhdessä luottosäestäjämme Päivi Heikuran luotsaaman Kairos-yhtyeen kanssa. Meillä oli ilo laulaa Päivin säveltämiä upeita kappaleita, joista mainittakoon Aale Tynnin runoon Kaarisilta tehty sävellys.

Konsertoimme kotimaisemissa Joentalolla, ja veimme konsertin myös Leville Marian kappeliin. Kittilässä lauloimme myös kittiläläisen Vasitella-kuoron kanssa. Kahvikonsertin puitteina oli upean tunnelmallinen Särestöniemi.

Toukokuun hengellinen konsertti “Hetki kerrallansa” sai nimensä meille monelle rakkaasta virrestä. Kokonaisuutta esitettiin Alatornion kirkossa ja Keminmaan kirkossa. Alatorniolle saimme esiintymiskutsun myös elokuulle, jolloin jumalanpalvelus radioitiin valtakunnallisesti. Esiintymisemme sai kiitosta kuulijoilta ympäri maan - etenkin koskettava Kaarisilta.

Syksyn tullen tuli myös Ylläs Acappellas. Tällä kertaa pääsimme lyhyiden esiintymisten lisäksi laulamaan konsertissa toisen naiskuoron, Vox Feminaen kanssa Pyhän Laurin kappelissa.

Joulun lämpöä lauloimme sydämiin Kauneimmissa joululauluissa sekä viemällä laulutervehdykset Torintienoon palvelukotiin ja Kuntoutuskoti Saarenvireeseen.

2016

Talvella keskityimme harjoittelemaan suurta koitosta varten: huhtikuussa vuorossa oli konsertti If you love the 70’s. Seitsemänkymmentäluvun musiikista koostuvaan konserttiin pyydettiin koreografin apua, ja Titta Court loikin meille hienot liikkeet moniin 70-luvun hitteihin. Tähän konserttin saimme ensi kerran sovituksia Mihkel Kolditsilta, joka oli tullut tutuksi muun muassa Ylläs Acappellasin tiimoilta.

SveFin (SverigeFinska Folkshögskolan) nuoret, taitavat muusikko- ja lavatekniikkaopiskelijat olivat mukana konsertissa. “SveFi Kings and Queens” paitsi säesti kuoroa myös esitti seitsemänkymmenluvun suosikkimusiikin raskaampaa osastoa.

Esiintymispaikkoina olivat tuttu Tornion Joensali ja upea Folkets Husin sali Haaparannalla. Näyttömän takaseinään heijastettu Hanna Kannon videoteos sekä nuorten suunnittelemat valot pääsivät oikeuksiinsa etenkin viimeksi mainitussa paikassa. Hippiasut hohtivat ja discokuningatarten paljetit kimmelsivät.

Syksyllä päästiin taas laulun kyytiin Ylläs Acappellas -tapahtuman myötä. Tänä vuonna halusimme pitkästä aikaa järjestää ihan oman joulukonsertin, johon sisältyisi myös maallisempia joulunajan rallatuksia. Konsertti Lumen valkeaa esitettiin Joentalolla Torniossa sekä Kemin Taidemuseon näyttelysalissa.

2017

Helmikuussa kävimme Rovaniemellä laulamassa Sulasolin Lapin piirin 40-vuotisjuhlakonsertissa.

Toukokuussa toteutui kauan toivomamme yhteiskonsertti, kun Vasitella-kuoro tuli Kittilästä vieraaksemme. Rakkaudentäyteinen Suomi Laav -konsertti täytti kaikki odotukset. Ennen kesää pääsimme laulamaan vielä Haaparannan kirkkoon Nordiska visdagar - Pohjoismaidet laulelmapäivät -tapahtuman merkeissä.


 

Mainittujen konserttien lisäksi olemme esiintyneet monissa tilaisuuksissa, kuten Tornio-viikon juhlissa, itsenäisyyspäivän juhlissa, Kalevalan päivän juhlissa, häissä, syntymäpäivillä, hautajaisissa, jumalanpalveluksissa ja Kauneimmissa joululauluissa.

Kuoron jäsenet pitävät tärkeänä sitoutumista kuoron toimintaan. Viikoittaisten harjoitusten lisäksi olemme pitäneet tarpeen mukaan laululeirejä joko omalla paikkakunnalla tai sitten hieman kauempana. Esimerkiksi Pohtimolampi Rovaniemellä, Loma-Vietonen ja Korvalan kestikievari Tiaisen kylässä ovat saaneet meidät viikonloppuvieraiksensa.

Alkuun